nl fr
Op het internet
Op het internet

Uw aankopen doen op het internet opent nooit geziene perspectieven, waar sommige fraudeurs graag van profiteren. Dit gebeurt echter slechts heel af en toe en als u op uw hoede bent, geeft u hun zeker geen kans!


 • E-commerce websites en webshops zijn betrouwbaar wanneer ze een speciale beveiliging hebben. De https (met de s van safe) in plaats van ‘http' in het webadres wijst op deze extra veiligheid, evenals het symbool van een hangslot of een sleuteltje in uw browser. 
   
 • De logo's Verified by Visa en MasterCard SecureCode wijzen op de speciale 3D Secure technologie. Met deze veiligheidsprocedure bewijst u dat u de werkelijke bezitter bent van de kredietkaart. Een elektronische handtekening bevestigt zo in alle veiligheid uw aankoop.
   
 • De digipass, die u ook gebruikt als identificatie bij het online bankieren, wordt ook ingeschakeld wanneer u een online betaling wilt doen met Bancontact/Mister Cash. Hiermee krijgt u een tijdelijke elektronische handtekening die uw identiteit als legitieme kaarthouder bevestigt.
    
 • Druk altijd het betaalbewijs af, wanneer u een online betaling hebt uitgevoerd. Bonafide handelaars bieden u deze mogelijkheid altijd aan. Of ze verzenden u een betaalbewijs per e-mail. 
   
 • Sommige fraudeurs zijn gewiekst. Zij doen zich voor als een webshop, een bank of een overheidinstelling en sturen u onder die naam (met nagemaakte logo's) een mail, met de bedoeling uw kaartgegevens en pincode te pakken te krijgen. Wees alert voor deze, zogenaamd dringende of belangwekkende mails waarin gehengeld wordt naar uw gegevens (phishing mails). Uw bank, Atos Worldline of overheidsinstelling zal u NOOIT uw betaalkaartgegevens en/of uw pincode per mail vragen. Ook mag u NOOIT de pincode van uw betaal- of kredietkaart op een website ingeven.
   
 • Als u uw betaalstaat van uw kredietkaart met de post ontvangt, check dan meteen of alle transacties kloppen. Of controleer uw transacties geregeld online, via het online bankieren. Onthou dat het naamvermelding op de betaalstaat kan afwijken van de naam van de webshop.
   
 • Zorg dat uw computer goed functioneert en helemaal up-to-date is. Dit betekent regelmatig scannen op virussen (met een goede, recente virusscanner). Ook zorgt u ervoor dat de internetbrowser (het programma waarmee u op het internet surft) van een recente makelij is.
   
 • Antwoord nooit op twijfelachtige mails. Indien u zeker wilt zijn, neem dat contact op met uw bank.
   

 

Wees bedriegers te snel af

Bij ‘phishing' (van het Engelse ‘fishing', letterlijk ‘vissen') ontvangt u een e-mail waarin mensen met slechte bedoelingen naar persoonlijke informatie proberen te ‘vissen'. Ze geven zich uit voor een bank of een kredietkaartbedrijf en vragen meestal naar persoonlijke informatie: naam, adres, kaartnummer, pincode...

De e-mail kan misleidende informatie bevatten van het type ‘Your credit card has been cancelled' (Uw kredietkaart werd geannuleerd) of ‘Als u niet reageert, zal uw kaart geblokkeerd worden'.

Antwoord in geen geval op twijfelachtige e-mails. Soms bevatten ze trouwens een virus.